Groep 5

geplaatst op 28-10-2019

Hallo allemaal,
 
Het is bijna niet te geloven, maar de eerste vakantie van het nieuwe schooljaar ligt alweer achter ons. De eerste schoolweken zijn voorbij gevlogen, meestal een teken dat er hard gewerkt wordt. En jazeker in groep vijf is er de afgelopen periode heel hard gewerkt, leest u maar mee.
 
Taal
In ons vorige websitestukje las u dat we de nieuwe taalmethode best wel lastig vonden, en dat we onszelf ook de tijd gunden om aan de nieuwe methode te wennen. Maar hoe gaat het nu?  Inmiddels zijn we steeds meer gewend aan de nieuwe taalmethode. We kennen de structuur van de methode, en weten precies wanneer we in ons werkboek moeten werken, of in ons taalschrift. Ook kennen we steeds meer moeilijke begrippen. Het is zelf zo dat als de juf nu vraagt ' wat is ook alweer het zelfstandig naamwoord?'  we zuchten, en zonder nadenken weten  dat dit mensen, dieren en dingen zijn, en dat je er de, het of een voor kunt zetten.
Altijd lastig vinden we taal dus nu niet meer, wel zitten er nog regelmatige lastige opdrachten tussen. Gelukkig doen we heel soms, als de opdracht echt moeilijk is, hem lekker samen. Want samen weet je altijd meer dan één!!
 
Rekenen
1-2-3-4-5-6 al tellend lopen de kinderen van groep vijf door de straat, want hoever kom je nu eigenlijk als je 100 grote stappen zet? Verder dan we dachten, en een kilometer is dan nog wel tien keer zoveel!! Kilometers, kilo's en liters zijn begrippen waar we veel mee oefenen. Om sommige situaties moeten we hard lachen, want is een olifant 5 cm breed of 5 meter breed? Makkie toch…… maar er zijn ook lastigere situaties bijv. een zak appels is dat 300 gram of 3 kilo.
Ook met de tafelsommen oefenen we regelmatig, wilt u hier thuis ook mee oefenen. 
 
Kinderboekenweek
Oh nee, de bel mag niet onder the Grey of the Day gaan! Ik hoop dat het onder taal gebeurd, of lekker onder rekenen. Bij het doornemen van de dagplanning, in de week voor de herfstvakantie, waren dit opmerkingen die door de klas vlogen.
De bel was dan ook niet zomaar een bel… we hebben het hier over de leesbel tijdens de kinderboekenweek. Als deze bel ging, stopten we met ons gewone werk en kregen we een kwartier tijd om heerlijk te lezen.
Wanneer de bel ging wisten we niet, dit was altijd een verrassing. Maar we hadden zeker  onze voorkeuren voor een tijdstip waarop de bel mocht gaan.
Na het gaan van de bel schoven we ons werk direct aan de kant, weg ermee! En nog geen minuut later zaten we allemaal op de meest vreemde plekken te lezen: in het raamkozijn, onder het bureau, op de kast, of als je aan de beurt was in de tent. Echt genieten!
In onze klas hadden we zelfs een leesfeestje. Op donderdagmiddag hadden we allemaal onze pyjama's, knuffels, dekens en kussens mee, en werd onze klas omgebouwd tot een plek waar je heerlijk kon lezen. Lekker onder de dekens, of in je zelfgemaakte tent, fijner kan bijna niet!
 
U leest het wel, we beleven van alles in groep 5!
En daarom graag tot de volgende keer, dan hopen we u weer van alles te vertellen.
 
Groetjes groep 5
 
Onze kernwaarden

Positief denken

'Alle hulp van God verwachten. Geef elkaar complimenten en zeg goede dingen over de ander.'

Bekijk onze andere kernwaarden