Groep 2

Geplaatst op 11 februari 2020

Nieuws uit groep 2

Na de Kerstvakantie zijn we in groep 2 begonnen met het thema: Noordpool en Zuidpool.
We maken van schoenendozen grote ijsblokken. Elke schoenendoos wordt ingepakt met wit papier. In het speellokaal maken we een iglo van de witte schoenendozen, want de Inuit wonen regelmatig in een iglo als ze op jacht gaan. De Eskimo's noemen zichzelf Inuit. Het woord Eskimo is voor hen een scheldwoord.
Op de Noordpool zijn geen supermarkten waar je heen kan gaan voor je boodschappen. De Inuit moet zelf vissen vangen en op jacht gaan voor hun eten. Ook hebben ze vaak een kudde rendieren.
Als we van de Noordpool over de ijsvlakte wat naar het Zuiden reizen komen we op de toendra. Daar zijn kleine dorpjes met houten huizen. We leren veel over het leven van de Inuit en over de dieren die op de Noordpool leven. Wat lijken ijsberen en zeehondjes lief op de platen in de prentenboeken, maar het zijn echte roofdieren die andere dieren opeten. Door hun dikke vacht en speklaag kunnen ze op de koude Noordpool leven. Ook bekijken we een filmpje over het Noorderlicht en Zuiderlicht.

Bij de iglo die we in het speellokaal maken kunnen we een kampvuur maken en vissen vangen. Er zijn pannetjes om de vissen boven het vuurtje te bakken. In de iglo worden bontjes gelegd en worden de vissen opgegeten! Daarna varen we in onze boot op de koude Noordelijke IJszee. Wat wordt er zo fijn gespeeld in het speellokaal.
 
De kinderen genieten van alle informatieve prentenboeken over de Noordpool en de Zuidpool. We lezen over de Noordse stern, een vogel die van de Zuidpool naar de Noordpool vliegt. In de zomer is hij op de Noordpool en krijgt hij jonge vogeltjes. Als de jonge vogeltjes groot genoeg zijn vliegen ze weer naar de Zuidpool. Deze vogel vliegt dus heel veel en heel ver in zijn leven.
We lezen over de Zuidpool, waar niemand woont, maar waar wel een onderzoekstation is. Ook leven op de Zuidpool allerlei soorten Pinguïns. De keizerspinguïn is de grootste pinguïn en we knutselen er allemaal één! We gaan zelf vissen tekenen en uitknippen. Deze vissen voeren we aan onze zelfgemaakte keizerspinguïn.  
We oefenen voor de ontwikkeling van de fijne motoriek met vouwen. Dat vinden sommige kinderen nog best lastig. Maar het lukt steeds beter en we vouwen vissen met een zeehond of een beloega (een beloega is een soort walvis die veel voorkomt in de Noordelijke IJszee).
 
Een hele gezellige dag was de verjaardag van de juf. We hebben spelletjes gedaan met elkaar: Stoelendans, Bingo en Chips eten met een dobbelsteen. Ook zijn we naar het speeltuintje geweest en hebben we pannenkoekjes gebakken in de klas. Gezellige dagen vliegen altijd voorbij! Zo ook deze dag! Hartelijk bedankt voor alle cadeautjes die ik heb gekregen!
 
In januari maken we de Cito van taal en van rekenen. De meeste kinderen vinden het leuk om te doen. We werken in een boekje met mooie plaatjes. De juf vraagt steeds welk plaatje goed is.
Op deze manier kijken we individueel welke taalonderdelen en rekenonderdelen goed beheerst worden.
 
Elke donderdag is juf Roos in onze klas. Alle kinderen genieten ervan als ze er is. Juf Roos doet met alle kinderen leuke spelactiviteiten in het kamertje en ze help met het rekenspel op de computer. Ze speelt heerlijk tikkertje buiten op het plein en ze helpt ons met het schrijven van letters en cijfers.
Over twee weken gaat juf Roos weer naar een andere stageplaats. Wat zullen we haar missen! Bedankt juf voor alles wat u met ons deed!
 
We zijn op excursie geweest naar de Driestar Hogeschool in Gouda. Doordat de bus kapot ging, moesten we wel even geduldig wachten! Dat viel niet mee, want we hadden zoveel zin om te gaan! Gelukkig was de bus snel gemaakt en reden we naar Gouda. Daar stond in een grote gymzaal een mooie gymles voor ons klaar! Wat hebben we genoten van het klimmen, het rollen, het touwzwaaien en het tikspel.
We hopen de laatste woensdag voor de Voorjaarsvakantie nog een keer naar Gouda te gaan. Dan gaan we genieten van het spelen in nieuwe speelhoeken.
 
We vertellen de Bijbelverhalen uit het Nieuwe Testament. De kinderen luisteren goed naar de verhalen over de 12-jarige Jezus in de Tempel, over Nathanaël onder de vijgenboom en over de wonderlijke visvangst. De komende tijd hopen we zo verder te gaan met de rondwandeling van Jezus op aarde. Wat een wonder dat de Heere Jezus naar deze aarde is gekomen om aan zondige mensen te vertellen over het Koninkrijk van God. We zijn pas echt gelukkig als we een onderdaan van Koning Jezus mogen worden. Dan zullen we voor altijd bij Zijn Koninkrijk horen.
 
Hartelijke groeten uit groep 2
 
Onze kernwaarden

Gewetensvol handelen

'Vraag God: 'Wat wilt U dat ik doen zal. Als je geweten zegt dat je iets niet moet doen, doe het dan niet. De Tien Geboden zijn onze maatstaf.'

Bekijk onze andere kernwaarden