Groep 5

geplaatst op 15-10-2018

Beste lezer, wat leuk dat u een kijkje neemt op onze website en ons websitestukje leest. We hebben u weer veel te vertellen.
 
Kinderboekenweek
De afgelopen twee weken zijn we veel bezig geweest met lezen. Dat deden we niet zomaar maar het was kinderboekenweek. Bij ons in de klas lazen we het boek superklas. We dachten allemaal dat het boek over onze klas zou gaan want wij zijn echt een superklas . Gelukkig bleek dit niet zo te zijn want in het boek krijgt de superklas ruzie met elkaar. Ze schelden elkaar uit, vechten en de sfeer in de klas is niet prettig. Met nog maar een paar hoofdstukken te gaan wisten we zeker dat het niet meer goed zou komen. Maar een kinderboekenweekboek zou geen kinderboekenweekboek zijn als dat toch niet waar blijkt te zijn. In ťťn van de laatste hoofdstukken worden de ruzies bijgelegd en blijkt de superklas toch wel op onze klas te lijken.
 
De juf las niet alleen voor, we hebben zelf ook veel gelezen. Op woensdag mochten we zelfs in onze pyjamaís of onesies lezen. Dat was heel gezellig veel kinderen hadden een pyjama/onesies aan en we hadden met onze dekens hutten gebouwd in de klas. Het lezen werd zo heel knus en tussendoor werd er zelfs door een paar meiden uit de klas lekker getrakteerd. Lezen in een hut met pyjama aan en een snoepje in je mond, beter kun je het niet krijgen!
 
In de superklas zat een meisje dat niet van de ruzies houdt. Met lieve briefjes en cadeautjes hoopt ze de ruzies op te lossen. Ook wij hebben in de klas allemaal een cadeau doosje geknutseld met daarin een lekker chocolaatje en snoepje. Dit doosje mochten we niet voor onszelf houden maar moesten we weggeven aan iemand die wel iets liefs kon gebruiken. Dit was wel een lastige activiteit. Want wie kon er wel wat liefs gebruiken en waarom mochten we het niet gewoon zelf houden? Na even nadenken konden we allemaal wel wat verzinnen: vaders die het druk hadden, een tante die een baby kreeg, moeders die hard werken, oma die in het ziekenhuis lag enz. De meeste uiltjes hebben al een goede bestemming gevonden.
 
In de klas
Natuurlijk werken we als we op school zijn niet alleen aan de kinderboekenweek. We zijn met nog veel meer dingen bezig. Bij rekenen hebben we nu bijvoorbeeld geleerd dat 1 kilo = 1000 gram. Ook hebben we gekeken hoeveel 100 meter is. Dit bleek veel meer dan we dachten. Deze kennis zette ook het Bijbelverhaal van die dag in een ander licht. De IsraŽlieten moesten door de Jordaan die wel meer dan 3 meter hoog was en honderden meters breed. Er was geloof voor nodig om de eerste stap in de stromende Jordaan te zetten. Geloof en vertrouwen is een  terugkerend thema in de Bijbelverhalen van afgelopen weken. Geloof toen de IsraŽlieten juichten nog voordat de muren van Jericho gevallen waren. Geloof om naar de koperen slang te kijken. Het paste precies bij psalm 27: 7 die wij geleerd hebben. Zo ik niet had geloofd dat in dit leven en de laatste regel wacht dan, ja wacht, verlaat u op den Heer. Wat een kracht gaat er van deze psalm uit. Wij mogen ons vertrouwen op Hem stellen en ons verlaten op den Heer.
 
Bij de geschiedenislessen kwam ook het thema geloof en vertrouwen aan de orde. We hebben het nu over een moeilijk thema: de Tweede Wereldoorlog. Lang niet alles snappen we: waarom hadden de Duitsers zoín hekel aan de joden? Hoe konden de Duitsers dit nou doen? En nog vele andere vragen. Maar ook: Hoe komt het nou  dat Corrie ten Boom en haar vader  onderduikers durven op te vangen? Met elkaar konden we toen zeggen dat familie ten Boom haar vertrouwen op de Heere stelde.
 
Iets heel anders maar wel iets waar we heel trots op zijn, is dat we allemaal de tafel van 7 hebben gehaald. Veel kinderen waren heel blij dat het gelukt was om de tafel van 7 goed op te zeggen en om in 5 minuten een heel blad met tafelsommen in te vullen.
We zijn nu bezig met de tafel van 8, oefent u thuis weer met uw kind? Alvast hartelijk dank.
 
Van de journalisten
Met geschiedenis hebben we oud Ė Hollands snoep gekregen, echt super lekker!
Het is kinderboekenweek geweest en toen was er  een voorlees toeter. Elke keer als de toeter ging ging de juf  10 minuten voorlezen.
 
 
Hartelijke groet,
De jufs, en groep 5