Groep 1A


Geplaatst op 19-03-2018


Nieuws uit groep 1A

We zijn een paar weken geleden gestart met ons nieuwe thema over Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet. Beide boeken zijn geschreven door Annie M.G. Schmidt en de tekeningen zijn gemaakt door Fiep Westendorp. Met de kinderen hebben we het over de schrijfster gehad en ook over de illustrator. Heel leuk om te merken dat de kinderen opeens door hebben dat er iemand is die het boek van Jip en Janneke en van Pluk heeft geschreven en ook iemand die de plaatjes heeft getekend. We hebben een foto van Annie M.G. Schmidt en van Fiep Westendorp opgehangen in de klas. Ook hebben we gezien dat de boeken van Jip en Janneke in veel landen in de wereld worden gelezen. De verhalen zijn in verschillende talen te lezen. De juf heeft een stukje voorgelezen uit Jip en Janneke in het Hebreeuws. Het was leuk om te horen, maar we verstonden er niets van. Eigenlijk zijn Jip en Janneke wel een beetje wereldberoemd! Want heel veel kinderen luisteren naar deze verhaaltjes!
 
Het gaat in de verhalen van Jip en Janneke en Pluk vaak over vriendschap en samen spelen. Maar soms gaat het samenspelen wel eens mis. Dan komt er ruzie! Hoe lossen Jip en Janneke dat op? We bespreken het in de klas. En we leren veel over het elkaar helpen, delen, om de beurt doen, aardig zijn voor elkaar, luisteren naar elkaar en voor elkaar klaar staan.
We maken leuke dingen over Jip en Janneke en over Pluk. Het liefst willen de kinderen hun werkjes aan het einde van de week mee naar huis nemen, net zoals anders. Maar deze weken blijven de werkjes op school, omdat we de klas mooi gaan maken voor de Kijkavond op 28 maart a.s.
Natuurlijk kunt u als u uw kind naar school brengt wel even kijken bij zijn/haar gemaakte werkje wat op de kast staat of ophangt in de klas. Daar genieten veel kinderen van!
 
We zijn op excursie geweest naar de gymzaal van de Driestar en hebben daar fijn gespeeld. Met de bus mee was echt heel spannend, maar sommige kinderen werden er behoorlijk misselijk van. We hebben allemaal dierenspelletjes gedaan: De poes ging muizen vangen. We hadden een lint vastgemaakt in onze broek of rok en de poes moest proberen het lint er uit te trekken. Ook gingen we heel voorzichtig een leeuw eten geven. We duwden het eten met een stok naar de leeuw toe, maar konden niet te dichtbij komen bij de leeuw, want dat is gevaarlijk! En klimmen als aapjes was ook heel leuk. De aapjes namen spullen mee naar boven in het klimrek. En ze lieten de spullen weer naar beneden glijden van de glijbaan. De ochtend vloog voorbij en moe en voldaan kwamen we weer in onze eigen klas.
 
Op 7 maart kwam mevr. Van Soest iets vertellen en laten zien over Mercy Ships waar wij geld voor inzamelen door lege flessen mee naar school te nemen. Er waren filmpjes van zieke kinderen die niet goed konden lopen en die door artsen gratis geopereerd werden aan boord van de boot van Mercy Ships. Na de operatie konden deze kinderen weer goed lopen. Wat was dat mooi om te zien. En wat fijn dat zoveel kinderen al lege flessen hebben meegenomen naar school! Bedankt!
 
We zijn in de klas aan het oefenen met goed opruimen. Na het werken en spelen ruimen we alles weer op. Maar dat is minder leuk om te doen! Er werd regelmatig niet zo goed opgeruimd! Maar de laatste 2 weken gaat het beter, want de kinderen kunnen een beloning verdienen. Elke dag kijkt de juf of er goed opgeruimd wordt en als dat gebeurd is, mag er een kaartje in de koker gedaan worden. Als de koker vol is, is het tijd voor de beloning.
 
In de klas is verteld dat we op 17 mei a.s. het Pinksterfeest vieren in de kerk met de hele school en de ouders en belangstellenden. De kinderen hebben op een blad een boek uitgekozen dat ze na de pinksterviering krijgen. We zijn een lied aan het oefenen en dat gaan we ’s avonds in de kerk zingen met alle kleuters. Misschien hebben de kinderen er thuis over verteld. Het duurt nog wel wat weken, maar op onze kalender in de klas hebben we de P van Pinksterfeest bij deze datum geschreven. De kinderen zien er naar uit!

In de klas zijn we begonnen met het vertellen over het lijden en sterven van de Heere Jezus. De kinderen luisteren goed en sommigen beginnen ook vragen te stellen. Regelmatig hebben we in de klas korte en goede gesprekjes hierover. Het blijft zo'n groot wonder dat de Heer Jezus wilde lijden en sterven voor zondige mensen!

Hartelijke groeten uit groep 1