Groep 1A


Geplaatst op 4 december 2017


Nieuws uit groep 1A

We hebben fijn gewerkt over het thema “Post”. De kinderen speelden allemaal graag in het postkantoor. Daar werden de brieven gesorteerd en daarna met de postkar bezorgd.
We hebben een mooie kaart voor onszelf gemaakt en die hebben we op de post gedaan. In de klas hebben we de enveloppen bekeken. Staat het goede huisnummer erop? Anders weet de postbode niet bij welk huis hij de kaart moet bezorgen. En staat de goede plaats erop? Want sommige kinderen wonen in Boskoop en sommige kinderen in Waddinxveen hebben de kinderen ontdekt! Met de hele klas zijn we naar de brievenbus bij de Hoogvliet gelopen. Om de beurt hebben we onze eigen brief op de post gedaan. Dat was leuk…
Op de terugweg hebben we een poosje gespeeld in het speeltuintje tussen de flats. Daar genoten we allemaal van.
En zijn de kaarten allemaal goed bezorgd door de postbode?
Het was leuk dat we daarna op school post van kinderen thuis kregen! Gezellig om zo’n briefkaartje voor te lezen. Bedankt!
 
Na het thema post hebben we één week een leskist in de klas gehad over pannenkoeken bakken. We hebben een leuk prentenboek erover gelezen. En de juf heeft een spannend verhaal verteld over muizen die in een korenveld wonen. En toen kwam de combine om het koren te maaien…! Dat was spannend voor de muizen!
Met klei hebben we allemaal een pannenkoek gemaakt en lekkere dingen op de pannenkoek gedaan. Daarna hebben we ons bordje versierd met rondjes en strepen. Rondjes lijken op de letter o en streepjes op de letter l. We hebben woorden verzonnen met de letter o en met de letter l.
We hebben een bewegingsverhaal nagespeeld met daarin het proces van de graankorrel die gezaaid wordt tot het brood dat opgegeten wordt. De kinderen waren eerst kleine graankorreltjes en maakten zich heel klein en rond op de grond. Daarna gingen de graankorreltjes groeien en de kinderen rekten zich steeds verder uit. Ze waren lange korenaren geworden en wiegden heen en weer in de wind. Dan komt de combine en maait het koren. We stampten allemaal hard op de grond! De muizen in hun holletjes werden er bang van! Toen ging het koren naar de molen of naar de fabriek. We draaiden met onze armen alsof we molens waren en zongen erbij: Zo draait de molen, de molen….. We maakten ons zo groot als een grote fabriek met grote machines. Daarna kwamen de zakken meel van de transportbaan naar beneden in de vrachtwagen. Alle kinderen lieten zich zachtjes van hun stoel op de grond glijden. Dat was leuk! We deden het wel een paar keer. Toen alle zakken meel in de vrachtwagen lagen reden we naar de bakkerswinkel of naar de supermarkt.  Alle kinderen stuurden goed en zo ging het bewegingsverhaal nog verder…
Tijdens het werken en spelen ging de juf kijken of alle kinderen de 6 kaartjes in de goede volgorde konden leggen: van graankorrel naar brood op je bord om op te eten. Nou dat ging heel goed!
Als afsluiting van het werken over de pannenkoek aten we gezellig in de klas een stukje pannenkoek. Bedankt ouders voor het bakken en de hulp die we kregen!
 
En deze week zijn we in de klas aan het oefenen met rijmen, tegenstellingen benoemen, een bal kunnen vangen, hinkelen, een puzzel maken, tellen tot 10 en de cijfers t/m 5 benoemen. Misschien is het leuk om hier thuis zo nu en dan ook mee bezig te zijn. Bijvoorbeeld kun jij tellen hoeveel stoelen er bij de tafel staan? Of welk cijfer staat op deze schoenendoos?
We volgen zo de ontwikkeling van elk kind en kijken deze week naar wat er geleerd is!
 
De laatste twee weken hopen we over Kerstfeest te werken. We vertellen dan de verhalen over Zacharias en Elisabeth, Jozef en Maria, de herders en de wijzen uit het Oosten. Al deze verhalen gaan over de komst van de Heere Jezus naar deze aarde. Wat een groot wonder dat hij is gekomen om zondaren zalig te maken! Dat willen we de kinderen meegeven tijdens het vertellen van deze mooie verhalen! Misschien horen jullie thuis al kerstliederen zingen? We hebben er nu drie geleerd in de klas: In Bethlehems stal…, Luid klokjes klingelingeling…, Komt allen tezamen…

Hartelijke groeten uit groep 1A