Groep 1

Geplaatst op 27 november 2018

Nieuws uit groep 1
 
We werken alweer een paar weken over het thema “Dierentuin”. Daar genieten we allemaal van!
We leren welke dieren er te zien zijn in de dierentuin. Daarnaast leren we ook wat boerderijdieren zijn en wat huisdieren zijn. We komen erachter dat er heel veel dieren zijn. Dieren in de lucht, dieren in de zee, dieren onder de grond, dieren op de koude Noordpool, dieren in het bos enz. Ook leren we de namen van veel dieren.

In de dierentuinhoek bouwen de kinderen een dierentuin. Ze bouwen hokken, soms met tralies omdat er een gevaarlijk dier in zit. Als de dieren allemaal een hok hebben, krijgen ze eten. We bespreken met elkaar wat de dieren eten. En de kinderen verzorgen de dieren goed. We bekijken de dieren en zien dat sommige dieren een zachte vacht hebben, anderen zijn glad of hebben stekels, een ruwe huid, schubben of veren. We voelen de verschillende structuren bij het voelspel.

We maken een mooie leeuw waar we allemaal heel blij mee zijn. De manen van de leeuw verven we geel-oranje-geel-oranje. Dat was opletten tijdens het verven! De poten moeten gevouwen worden. Hoe moet dat eigenlijk? Maar het lukt bij iedereen. En dan gaan we de ogen en de snoet van de leeuw op de goede plaats plakken. De ogen natuurlijk bovenaan en ook naast elkaar. En de snoet eronder. Dat is nog wel even passen en meten. Maar als de leeuw dan echt af is, na een paar keer eraan gewerkt te hebben, zijn de kinderen er heel trots op.

Deze week kleuren we een toegangskaartje en we stempelen erop hoe duur de entreeprijs is van de dierentuin. Daarbij oefenen we de kleuren. Sommige kinderen benoemen de 12 kleuren al heel goed, maar andere kinderen vinden de kleuren benoemen nog lastig. Helpt u thuis mee oefenen als uw kind de kleuren nog niet kent!
En dan maken we ook nog een krokodil. We tekenen scherpe tanden en oefenen op die manier om driehoekjes te tekenen. Pas maar op vaders en moeders, want de kinderen gaan een grapje thuis uithalen met de krokodil!
 
We zijn begonnen met een tekening maken van jezelf. De kinderen tekenen zichzelf door naar zichzelf te kijken. Deze mens-tekeningen maken we om de twee maanden en bewaren we op school. Aan het einde van het schooljaar maken we er een boekje van en nemen de kinderen hun tekeningen mee naar huis.
 
Tijdens de Dankdagweek hebben we twee werkjes over “Dankdag” gemaakt. We hebben gesprekjes met de klas gevoerd over waar we voor danken op Dankdag. Het was goed om met elkaar een week daarmee bezig te zijn.
 
Soms komt juf Heijboer bij ons in de klas stagelopen. Ze geeft zelf les op de Driestar, maar ze is een studie over “het jonge kind” begonnen. Daar kan ze in groep 1 fijn wat over leren! Ze doet allerlei leuke activiteiten met de kinderen! Misschien vertellen de kinderen er thuis wel eens over!
 
We zijn veel aan het oefenen met de cijfers 1 t/m 5. We tellen, maken groepjes, doen spelletjes met de dobbelsteen en leren de cijfersymbolen herkennen. Leuk om uw kind thuis ook eens iets te laten tellen of te vragen welk cijfer is dit. Het is mooi om te zien hoe leergierig de kinderen zijn!

We hebben de achterliggende tijd vaak geoefend om onze naam te schrijven. De oudste kinderen leren het goed. Ook oefenen we met kleine tekenopdrachten. Bijvoorbeeld teken eens een zon, een vis, een huis e.d. De kinderen vinden dat leuk om te doen. Dus als ze zich vervelen thuis is dat altijd leuk om even te oefenen.
 
In november zijn er 5 kinderen bijgekomen in groep 1: Het zijn Corjanne, Loïs, Thomas, Brian en Ruben. Dat is heel gezellig! We moeten wel even wennen aan elkaar, maar het is fijn om met meer vriendjes en vriendinnetjes te spelen.

We hebben de laatste weken de Bijbelverhalen over de profeet Elia en Elisa verteld. Wat doen zij veel wonderen in de tijd dat de goddeloze Achab koning is van Israël. God straft het volk door het niet te laten regenen, maar Hij laat de raven eten brengen bij Elia, het meel en de olie in de kruik raken niet op. Op het gebed van beide profeten wordt een jongen opgewekt uit de dood. God antwoord met vuur op de berg Karmel. Elia gaat met een vurige wagen naar de hemel; Elisa maakt het water in Jericho weer gezond door er zout in te strooien. En al die wonderen gebeuren, terwijl het volk Israël steeds weer de afgoden gaat dienen. Wat een goedheid van de Heere!
 
Hartelijke groetjes van alle kinderen uit groep 1 en de jufs