Groep 1

Nieuws uit groep 1 

 
We zitten alweer ruim een week op school. Wat hebben we al veel geleerd! We weten ons plekje in de kring te vinden. We zijn allemaal voor het eerst een keer knecht geweest. We kunnen een hoek of een activiteit kiezen op het kiesbord of op het werkbord in de klas. We kunnen ook steeds beter in een rij naar buiten of naar de gymzaal lopen. We worden al knappe kleuters! 
  
We werken over het thema: Wij gaan naar school!  

We zijn eerst met elkaar onze klas aan het onderzoeken. Want we zijn zo nieuwsgierig naar de speelhoeken, hoe ze heten en wat je er kunt doen. De juf vertelt elke dag weer over een nieuwe hoek of activiteit in de klas.  

Op maandag ging de juf de kleitafel laten zien. Wat vonden de kinderen dat heerlijk. Er werden kleislangen gemaakt en mooie balletjes. De kinderen waren fijn bezig. 
Daarna hebben we de huishoek bekeken. Daar stonden veel spullen waar de meeste kinderen graag mee spelen. Even later werd er in de huishoek gekookt en gegeten. De baby’s werden in bad gedaan en de was werd aan de waslijn gehangen. Maar hoe moet je daarna alles weer opruimen? De juf heeft foto’s opgehangen in de huishoek en daar kun je naar kijken bij het opruimen. Dat werkt handig! 

We hebben ook een zandtafel waar je fijn kunt spelen met zand, stenen en graafmachines en vrachtwagens. En spelen in de winkelhoek is ook een hele uitdaging. De juf deed voor hoe je samen winkeltje kunt spelen. Daarna was de hoek steeds bezet met twee kinderen die om de beurt klant en kassière waren.  
Er zijn ook twee kasten vol spelletjes en puzzels. En op de gang is een autohoek, een duplo hoek en een poppenhuis. Ook bouwen in de bouwhoek of krijten op het krijtbord is fijn. En donderdag hebben veel kinderen met kralen een ketting geregen of iets op de kralenplank gemaakt. In de constructiehoek bouwen we met lego e.d. Er worden mooie dingen gemaakt! 

In de verfhoek gaan we een mooie verftekening maken. Dat is heerlijk om te doen. Sommige kinderen krijgen er geen genoeg van! Die nemen de komende tijd heel wat verftekeningen mee naar huis. Gelukkig krijgen de kinderen allemaal een mooie werkjesmap. Daar kunnen de werkjes thuis in bewaard worden. Tip: de werkjesmap past goed op de bodem van de kledingkast! 

Elke week hebben we twee keer een muziekles. We hebben liedjes geleerd over school. We deden er ook gebaren bij. De kinderen genoten ervan en zongen goed mee. 
We hebben in de klas kennis gemaakt met praatpop Tom. Hij komt uit Engeland en praat alleen maar Engels. We hebben geoefend met de kleuren. Tom zegt tegen roze “pink” en tegen zwart “black”. We deden een spelletje met gekleurde cirkels en om de beurt mochten de kinderen een cirkeltje pakken. Bij dit spel is het handig dat je de kleuren kent: rood, blauw, geel, groen, paars, roze, wit, zwart, bruin enz. Sommige kinderen vonden dat nog lastig. Misschien een goed idee om wat kleuren met uw kind te oefenen als hij of zij dat nog moeilijk vindt. Dat kan tussendoor bijvoorbeeld aan tafel (Welke kleur is het pak hagelslag?) of tijdens het aankleden (Welke kleur is jouw broek /rok? e.d.). 
Volgende week gaan we weer verder met Engels leren. 
Tijdens de taallessen bekijken we de praatplaat van Bas gaat naar school. We bespreken met elkaar wat we zien, we luisteren naar het verhaal van Bas in de klas en als de juf daarna vragen stelt over het verhaal lukt het al goed om antwoorden te geven. 
Verder heeft de juf al veel prentenboeken voorgelezen over naar school gaan! De kinderen genieten van het voorlezen. En in de leeshoek bekijken ze zelf de boeken die zijn voorgelezen. 

Tijdens de rekenles gingen we tellen. Hoeveel kralen tellen we, hoeveel auto’s staan daar, enz. Ook gingen we oefenen met rekentaal: groot, klein, dik, dun, oud, jong, hoog, laag, voor, achter enz. We maakten ons groot en dan weer klein, we maakten ons dik en dan weer dun, we liepen als oude mannetjes en vrouwtjes door de klas en dan sprongen we weer als jonge hondjes in het  rond! 
 
Fijn dat er al zoveel gymschoenen zijn meegenomen. Wilt u er a.u.b. een tas om doen met de naam van uw kind erop? Anders hebben we een doos vol losse gymschoenen. En dat wordt een heel gezoek! 

Alle ouders hebben de weetjesbrief van groep 1 gehad. Daarin staat handige informatie over onze groep. Als u er nog iets over wilt vragen, horen we dat graag. Als u hem niet heeft, schroom dan niet om er (nog) één te vragen. 
 
Op maandagmorgen leren we een Psalm, een lied of een Bijbeltekst. De hele week oefenen we elke dag een paar keer de Psalm, het lied of de Bijbeltekst, zodat de kinderen het aan het einde van de week kennen. Op de andere ochtenden vertellen we een verhaal uit de Bijbel. Het juiste Bijbelrooster staat binnenkort op de website, zodat u thuis het verhaal nog een keer kunt lezen of er naar kunt vragen. 
  
Hartelijke groeten uit groep 1 

Geplaatst op 03-09-2018