Groep 4

Geplaatst op 3-9-2018
 

De zomervakantie ligt weer achter ons! Soms denken we met heimwee terug aan het zwembad of het strand. Aan de zon en de bergen. Toch wordt er hard gewerkt. Het is best een overgang van groep 3 naar groep 4. Het is heel anders. Een andere juf en meester. We zitten op andere plekken in het lokaal en de vakken zijn ook heel anders! Leerden we vorig jaar lezen, nu hebben we ook spelling en taal! Voor deze vakken hebben we een werkboek, een fonteinboek en een schrift. Soms is het weleens zoeken naar de goede bladzijde: ‘waar moet dat opgeschreven worden?!’. Toch gaat het ons goed af. We leren snel en daar zijn de juf en meester heel tevreden over. 

Voor rekenen hebben we nu een boek met twee kanten. ‘Natuurlijk een voor- en achterkant!’, zult u zeggen, maar dat bedoelen we eigenlijk niet. We bedoelen een lessen- en takenkant. Tijdens de lessen krijgen we nieuwe sommen uitgelegd. Daarna gaan we zelf met de les aan de slag. Zijn wij daarmee klaar, dan gaan we de uitgelegde sommen nogmaals oefenen bij het maken van de weektaaksommen. Nieuw bij rekenen zijn de keersommen. We gaan binnenkort beginnen met herhaald optellen. Wanneer bijvoorbeeld op ieder taartje twee kersen zitten, hoeveel kersen zijn dan nodig voor acht taartjes? Het antwoord is dan; 2+2+2+2+2+2+2+2 = 16. Dat is een erg omslachtige manier van uitrekenen. Dat kan gemakkelijker! We kunnen ook zeggen dat we acht taartjes met ieder twee kersen hebben, dus dat we 8x2 = 16 kersen nodig hebben. Wanneer we de tafels echt gaan leren, dan laten we u het weten!

Uiteraard zijn we niet heel de dag aan het rekenen en houden we ons niet alleen bezig met taal en spelling. We werken ook over een thema. Deze weken gaan we over de kastelen, ridders en prinsessen werken! Knutselen vinden we erg leuk. Vorige week hebben we kikkers en deze week luchtballonnen geknutseld. 

Tijdens de bijbelvertellingen staan we stil bij geschiedenissen uit het Oude Testament. We volgen het volk Israël tijdens hun tocht door de woestijn. We horen van de verbondssluiting, de wetgeving en de bouw van de tabernakel. Denkt u aan het leren van de ‘Hoor het Woord-vragen en antwoorden’ en aan het leren van de Psalm? 

We zien uit naar een ‘cool’ jaar met elkaar.

Hartelijke groet,

Groep 4
Juf Strijkert
Meester Hassefras