Groep 4

Geplaatst op 19 maart 2018

Graag nodigen wij u uit om te komen kijken in ons Mondriaan Museum. De afgelopen weken hebben wij namelijk gewerkt over deze wereldberoemde schilder. U kent hem vast wel. Zijn werk kent u vast en zeker! De zwarte horizontale en verticale lijnen. De rode, gele en blauwe vlakken. Mondriaan is de man die deze manier van schilderen bedacht. Hij begon met realistische kunst, maar eindigde abstract.

Door de dreiging van de Tweede Wereldoorlog vluchtte Mondriaan al in 1938 naar Londen. Hij was bang voor het opkomende Nazisme. Vanuit Londen ging de reis verder naar New York. Daar ging een wereld voor hem open! De somberheid van Europa en de oorlog liet hij achter zich en de ongekende mogelijkheden van Amerika begroetten hem. Hier ontdekte hij de Jazz. Alles is in beweging, altijd wordt gebouwd aan de stad, nooit is het klaar! Dat is ook het geval met zijn laatste schilderij: de ‘Victory Boogie Woogie’. Wat begon met enkele lijnen veranderde in een bewegend geheel van lijnen en vakjes. Telkens werd iets veranderd. Nooit was het klaar. Zelfs niet toen Mondriaan stierf in 1944.

Graag laten wij u zien wat we hebben geleerd over… primaire kleuren en het mengen van kleuren. Over… lijnen, vlakken en ruimtefiguren. Over… hoeveel mensen Mondriaan heeft beïnvloed. En over… de steden waar hij heeft gewoond en gewerkt.  U bent van harte welkom op de kijkavond!